Di zaman kanak-kanak, anda mungkin digambarkan dengan visi bahawa menghampiri tahun 2020, akan ada kereta terbang, alat hi-tech, dan mungkin robot berjalan melakukan tugas atau mempunyai pekerjaan.

Di tahun 2018 dan sudah tentu tidak ada tanda-tanda kereta terbang, tetapi impian kita melihat robot yang berjalan-jalan menjalankan tugas harian menjadi kenyataan.

Di Malaysia, robot digunakan terutamanya dalam pertunjukan atau sebagai tontonan tetapi untuk satu syarikat kopitiam tempatan di Malaysia, mereka telah memutuskan bahawa masa depan adalah sekarang – dengan menggunakan robot sebagai waitress mereka!

Nam Heong Kopitiam

Di Ipoh Nam Heong Kopitiam mencipta sambutan apabila mereka menggunakan ‘lapan robot’ kopitiam untuk melayani pelanggan mereka. Robot diprogramkan untuk menghantar makanan ke meja pelanggan melalui trek yang ditetapkan. Pembantu pengurus Nam Heong Kopitiam Jackly Lim memberitahu bahawa fungsi utama robot adalah “membawa makanan ke meja masing-masing” dan robot akan menyambut pelanggan sebelum meminta mereka untuk mengumpul makanan dari dulang. Apabila makanan telah dikumpulkan, pelanggan perlu menyentuh sensor pada lengan robot untuk kembali ke stesennya.

Selain Ipoh, outlet lain di Da Men, Subang juga mempunyai dua robot ini. Kos robot dikatakan 30,000 yuan (kira-kira RM18,467). Jika layanan oleh robot telah membuat anda sangat gembira, anda pasti terhibur mendengar nama mereka – Dilraba Dilmurat, Hannah Quinlivan, Michelle Reis, Fan Bingbing, dan Angelababy. Robot dinamakan sempena selebriti Asia yang terkenal. Oleh itu, secara teknikal, anda kini dilayani oleh robot ‘selebriti’. Robot mampu berbual dalam 36 bahasa tetapi hanya diprogramkan untuk bercakap dalam bahasa Inggeris dan Kantonis sahaja pada masa ini.


Anda mungkin memikirkan beribu senario terburuk dengan robot ini tetapi jangan bimbang, robot dilengkapi dengan sensor supaya tidak akan melanggar pelanggan dan akan berhenti jika terdapat sebarang halangan di hadapan mereka. Namun, tidak diberitakan sama ada robot itu kalis air. Di harap agar robot itu tidak menumpahkan kopi pada diri mereka sendiri.